Heeft u klachten in het gebied van lage rug, bekken of bekkenbodem?

Bekkenfysiotherapie richt zich op het behandelen en voorkomen van klachten in het gebied van lage rug, bekken en bekkenbodem bij mannen, vrouwen en kinderen. U wordt in onze praktijk in Purmerend met persoonlijke aandacht en een professionele aanpak begeleid door Heleen Dumont-Zwaal, geregistreerd bekkenfysiotherapeut met jarenlange ervaring en lid van de KNFG en de NVFB.

fysiotherapie laat pijnpunt van bekkenfysiotherapie zien

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie, waarin het onderzoeken en behandelen van klachten in buik-, bekken- en bekkenbodemgebied bij mannen en vrouwen aan de orde komt. De bekkenfysiotherapeut werkt samen met specialisten, verloskundigen, seksuologen en huisartsen.

Wanneer is bekkenfysiotherapie nodig?

  • Bij ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
  • Moeite met plassen of ontlasten;
  • Een zwaar drukkend gevoel in onderbuik en/of balgevoel in vagina of anus;
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of in de geslachtsdelen;
  • Seksuele klachten zoals pijn bij het vrijen of erectiestoornissen;
  • Bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap en bevalling;
  • Bij begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied.

 

De MAPLe/ Myofeedback

De bekkenfysiotherapeut kan in overleg met u een inwendige behandeling met de MAPLe probe toepassen. Dit is myofeedback: het meten en inzichtelijk maken van spieractiviteit. Er wordt gebruik gemaakt van een probe, een apparaatje ter grootte van een tampon. Deze kan anaal of vaginaal toegepast worden.

Op een computerscherm kunt u meekijken met de behandeling. De MAPLe is de nieuwste technologie binnen de bekkenfysiotherapie voor myofeedback. In tegenstelling tot de reguliere probes die 2 meetpunten hebben, heeft de MAPLe er 24. Hierdoor is nauwkeuriger meten en meten op verschillende dieptes in de bekkenbodem mogelijk.

De gespecialiseerde fysiotherapeut voor kinderen met problemen in de zindelijkheid behandelt kinderen met plas-, poepproblemen en buikpijnklachten. Dit komt vaker voor dan je denkt en je bent echt niet de enige met klachten.
Rondom zwangerschap en bevalling worden bekken- en bekkenbodem zwaarder belast. Onder invloed van de zwangerschapshormonen vinden een aantal veranderingen plaats.

Vaak wordt bij bekkenfysiotherapie alleen aan behandeling voor vrouwen gedacht. Ook mannen kunnen klachten hebben die veroorzaakt worden niet goed functioneren van bekken- en of bekkenbodem.

De bekkenbodem van de vrouw wordt tijdens haar leven beïnvloedt door meerdere factoren. Te denken valt aan zwangerschap en bevalling, hormonale veranderingen, zware beroepen en sporten, operaties, veroudering en stress.