Lage rugpijn

Lage rugpijn is pijn onder in de rug en kan langzaam of opeens komen. Om dit te verminderen is het belangrijk om veel te bewegen en te sporten. Daarnaast is het van belang om op uw houding te letten en niet te zwaar te tillen. Wanneer u dit 4 tot 5 weken volhoudt en de klachten nog niet zijn afgenomen, neem dan contact met ons op. Wij van ESF praktijk zorgen er met manuele therapie voor dat deze klachten worden behandeld.

Enkele oorzaken van lage rugpijn die behandeld kunnen worden met manuele therapie zijn:

Het merendeel van lage rugpijn en rugklachten zijn aspecifieke lage rugklachten, dat betekent dat er niet aangetoond kan worden waardoor de klachten precies ontstaan. Wanneer je bijvoorbeeld een röntgenfoto of MRI maakt zie je geen afwijking. Bij specifieke lage rugklachten zie je op medische beeldvorming een duidelijke oorzaak van de klachten.

Vrouw met lage rugpijn. wordt behandeld met manuele therapie

Enkele oorzaken van klachten aan de lage rug die behandeld kunnen worden met manuele therapie zijn:

  • Asrugwervels van de lage rugpecifiek lage rugpijn: Hoewel er geen specifieke oorzaak aan de klachten gegeven kan worden, worden deze klachten wel uiterst serieus genomen en is het zeker de moeite van behandelen waard. Instabiliteit van de onderrug zou een oorzaak kunnen zijn. De spieren die moeten zorgen dat de wervels perfect bovenop elkaar staan kunnen niet optimaal functioneren waardoor er een disbalans ontstaat tussen de kleine spieren die zorgen voor de stabiliteit en de grote, grovere spieren die juist zorgen voor de bewegingen.SI-gewricht lage rugpijnBron: Asz.nl
  • Lumbaal facet syndroom: De facetgewrichten zijn de gewrichtjes aan de zijkant van een wervel. Ze verbinden de wervels met elkaar en wanneer de gewrichtjes niet optimaal samen kunnen bewegen ontstaat er een verminderde beweging van de lage rug. De pijn zit voornamelijk aan één kant van de rug, maar zou in uitzondering ook aanwezig kunnen zijn aan beide kanten. De pijn kan ook uitstralen naar het bovenbeen.
  • Lumbosacraalradiculair syndroom: De bekendste vorm van een lumbosacraalradiculair syndroom is de hernia. Hierbij komt er een zenuw beklemt te zitten in de lage rug waardoor er klachten in de benen kunnen optreden zoals pijn, gevoelsverlies en verminderde spierkracht.
  • Lumbale kanaalstenose: Bij een kanaal stenose is de wervelkolom vernauwd. In dit geval gaat het om de lage rug. Doordat er een vernauwing is in de wervelkolom raken er zenuwen bekneld, wat tot klachten in de benen kan leiden. Een stenose komt voornamelijk voor bij mensen met een hogere leeftijd. Het heeft voornamelijk met slijtage van de onderrug te maken.

SI-gewricht

Het SI-gewricht wordt ook wel het heiligbeengewricht genoemd. Het is de verbinding tussen het heiligbeen en een bekkenhelft. Over het algemeen vindt er weinig beweging plaats in het SI-gewricht, maar als hier helemaal geen beweging plaatsvindt kan dat tot klachten leiden met uitstraling in de bilregio en het bovenbeen. Wanneer dit het geval is spreken we van een hypomobiliteit: een verminderde mobiliteit. Soms is er sprake van instabiliteit, dan is er een vergrote mobiliteit en functioneren de spieren niet optimaal omdat er te veel beweging plaatsvindt in het SI-gewricht.

Last van lage rugpijn en behoefte aan een behandeling?

Heeft u last van lage rugpijn en behoefte aan een behandeling bij ESF praktijk? Aarzel dan niet en plan een behandeling in via de onderstaande knop!