Scrol naar beneden om uw klacht te selecteren.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De manueel therapeut specialiseert zich tot het onderzoeken en behandelen van klachten aan de gewrichten van de armen, benen en de wervelkolom. Het doel van manuele therapie is het optimaliseren van de bewegingsvrijheid van de gewrichten. Daarom bestaat manuele therapie onder andere uit een combinatie van manipulaties, mobilisaties en spier ontspannende technieken.

U heeft geen verwijzing nodig voor manuele therapie, u kunt direct een afspraak maken.

manuele therapie uitgeoefend op een schouder

Voor wie is manuele therapie geschikt?

Dikwijls is manuele therapie geschikt voor iedereen met klachten zoals pijn en een verminderde beweeglijkheid van een gewricht of juist extra beweeglijkheid van een gewricht (hypermobiliteit).

Enkele voorbeelden van klachten die de manueel therapeut kan behandelen zijn:

  • Hoofd- en nekpijn;
  • Schouderpijn;
  • Lage rugpijn;
  • Heuppijn;
  • Ribben.

 

Onderzoek en behandeling van manuele therapie bij ESF Praktijk in Purmerend

De eerste behandeling bestaat uit een gesprek waarbij onder andere de klachten in kaart gebracht worden. De mate van beperktheid en de invloed van de klachten op het kwaliteit van leven van de patiënten komen ook aan bod. Daarnaast wordt er een uitgebreid lichamelijk onderzoek verricht, waarbij er gekeken wordt hoe u beweegt en waardoor de klachten veroorzaakt worden.

Na het onderzoek stellen we een individueel behandelplan op. Het behandelplan bestaat nooit uit één specifieke behandelmethode. Om een optimaal effect te bereiken werken wij altijd met verschillende behandelmethoden, bijvoorbeeld mobiliseren en een specifiek oefenprogramma. De effecten van manuele therapie kunnen snel merkbaar zijn, denk aan minder pijnklachten en beter kunnen bewegen.

Manipulaties en mobilisaties

Vaak kan je met manipulaties en mobilisaties de klachten verminderen en opheffen maar het is belangrijk om te zorgen dat de klacht niet meer terug komt. Daarom kan de behandeling ook bestaan uit oefentherapie. Dit kan bestaan uit: krachttraining, coördinatie en mobiliteitsplan training, stabiliteitstraining, flexibiliteitstraining en ook zeker op uithoudingsvermogen.

Het is belangrijk om de reactie na de behandeling duidelijk te communiceren tijdens de volgende sessie zodat de therapie indien nodig bijgesteld kan worden.

De cervicale wervelkolom (de nek) bestaat uit 7 wervels: C1-C7. Wanneer alle wervels los van elkaar perfect functioneren ontstaat er een optimale beweging. Soms kan het zijn dat er een blokkade is van één van de wervels of van meerdere wervels dit veroorzaakt dan een verminderde mobiliteit van de nek.
De schouder is een complex gewricht. Net zoals de heup is het een kogelgewricht. Het schoudergewricht bestaat uit het schouderblad, de bovenarm en het sleutelbeen. Boven het schoudergewricht bevindt zich het schouderdak wat ook wel het acromion wordt genoemd. Om een complete beweging van de arm boven schouderhoogte te maken moeten alle gewrichten optimaal functioneren.

Gysiotherapeuten noemen de lage rug de lumbale wervelkolom. Het bestaat uit 5 wervels (L1-L5). In vergelijking met de nek vindt er in de lage rug minder beweging plaats. De meeste beweging die er plaats vindt is het voorover en achterover buigen. De klachten aan de lage rug kunnen heel acuut zijn, dan schiet het er bijvoorbeeld echt in. De klachten kunnen ook chronisch zijn. Als de klachten langer dan 3 maanden aanwezig zijn spreken we van chronische lage rugklachten. Men deelt klachten in in specifiek lage rugklachten en aspecifieke lage rugklachten.

De heup is een kogelgewricht, het bestaat uit een kop en een kom. Klachten aan de heup uiten zich voornamelijk in de lies. De klachten kunnen uitstralen naar de buitenzijde van het bovenbeen en naar de knie toe.

De ribben vormen de borstkas. Aan de achterzijde vormen de ribben een verbinding met de wervelkolom en aan de voorkant met het borstbeen. Pijn afkomstig vanuit de ribben uit zich vaak net naast de wervelkolom of meer naar de flank toe. De pijn kan heviger worden met diep inademen en wanneer er druk wordt gezet op de ribben.