Schouderpijn

Het glenohumeraal gewricht bestaat uit de bovenarm (humerus) en het schouderblad (scapula). Boven het glenohumeraal gewricht bevindt zich het schouderdak (acromion). Het acromion en het sleutelbeen (clavicula) vormen samen het AC gewricht. Tot 90 graden komt de beweging van de schouder vanuit het glenohumeraal gewricht, maar daarna moet het AC gewricht ook meebewegen.

Enkele oorzaken van klachten aan de schouder die behandeld kunnen worden met manuele therapie zijn:

  • Impingement: Een impingement wordt ook wel een inklemming genoemd. Er komt weefsel klem te zitten tussen het schouderdak en de schouderkop. Aangezien de ruimte kleiner wordt wanneer de arm geheft wordt is de pijn voornamelijk tijdens het heffen merkbaar. De structuren die klem kunnen komen te zitten zijn de schouderpezen, spieren en slijmbeurzen. Als er een bewegingsbeperking optreed kan dat een manueel therapeutisch doel zijn om de beperking op te heffen.
  • Acromioclaviculaire disfuncties: Het AC gewricht kan een hypomobiliteit hebben door middel van bijvoorbeeld slijtage, de kraakbeen laag wordt verminderd en kan gaan woekeren. Dit kan leiden tot een vermindering van de beweeglijkheid. Door middel van mobilisaties kan je de beweeglijkheid verbeteren.
  • Frozenshoulder: Wanneer het gewrichtskapsel gekrompen en verkleefd is spreken we van een frozenshoulder. In het begin is het voornamelijk een ontstekingsreactie waardoor de mate van pijn erg hoog ligt. In de tweede fase neemt de stijfheid de overhand en in de derde fase komt de schouder weer los en wordt de beweeglijkheid verbeterd. Een frozenshoulder kan zeker 1 tot 2 jaar duren en bij een frozenshoulder bestaat de behandeling voornamelijk uit het opheffen van de bewegingsbeperking en pijndemping.
  • Artrose: Artrose wordt ook wel slijtage genoemd. Het kraakbeen rondom het gewricht neemt af in kwaliteit. De artrose kan zo vergevorderd zijn dat het bot op bot is, dit is erg pijnlijk en zorgt ervoor dat het gewricht stijf wordt. Door middel van mobiliserende technieken kan de stijfheid verminderd worden en de klachten verminderd worden.