Bekkenfysiotherapie voor vrouwen

Bekkenbodemklachten zoals urineverlies of terugkerende blaasontsteking zijn erg vervelend maar veelvoorkomend bij vrouwen. Niets om u voor te schamen dus! Bekkenfysiotherapie voor vrouwen kan helpen om deze klachten tegen te gaan.

Naast bekkenfysiotherapie voor vrouwen bieden we bij ESF ook bekkenfysiotherapie voor mannen aan.

Schaamt u zich voor uw klachten?

Blijf er niet te lang mee rondlopen! Bekkenbodemklachten bij vrouwen komen vaak voor, worden soms niet meteen herkend en er wordt vaak lang mee doorgelopen. Redenen daarvoor zijn onbekendheid en schaamte, of het idee dat ‘het erbij hoort’.

De meest voorkomende klacht: urineverlies, leidt niet zelden tot een sociaal isolement. Vrouwen kunnen de angst hebben dat men hen ruikt en gaan daardoor minder uit of durven niet meer naar de sportschool. Ook kan urineverlies een belemmering zijn in seksuele activiteiten of een verstoring van de nachtrust tot gevolg hebben. Door bekkenfysiotherapie kunnen veel klachten verholpen worden en in de meeste gevallen verdwijnen of flink verminderen. Ook op hogere leeftijd kunnen de klachten verbeteren met behulp van bekkenfysiotherapie.

Bekkenfysiotherapie voor vrouwen helpt bij:

 • Ongewild urineverlies en/ of verlies van ontlasting;
 • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
 • Met moeite kunnen plassen of ontlasten;
 • Terugkerende blaasontstekingen;
 • Gevoel van een verzakking;
 • Vaak moeten plassen/overactieve blaas;
 • Lage rug en bekkenpijn;
 • Bekkenpijn in de zwangerschap;
 • Pijn rond de vagina en of anus;
 • Pijn bij het vrijen;
 • Rondom operaties zoals:
  • Verzakking (prolaps, voor- achterwandplastiek);
  • Baarmoederoperatie;
  • Operatie i.v.m. darmkanker;
  • TvT (urineverlies).

Waarom bekkenfysiotherapie voor vrouwen?

De spieren in de lage rug, buik en het bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. De bekkenbodemspieren steunen en dragen de organen van het kleine bekken, de blaas, darmen, baarmoeder of prostaat, en hebben een belangrijke taak bij plassen, ontlasten en vrijen. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en de organen die op de bekkenbodem leunen. De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of te gespannen zijn of niet op het juiste moment hun werk doen.

Bij bekkenfysiotherapie leert u om de spieren van de bekkenbodem bewust te gebruiken. Omdat u de bekkenbodemspieren zelf niet kunt zien, kan het misschien moeilijk zijn om ze goed te gebruiken en te oefenen. De bekkenfysiotherapeut helpt u hierbij. Hiervoor zijn verschillende oefeningen mogelijk.

Hoe gaat de bekkenfysiotherapeut bij ESF Praktijk in Purmerend te werk?

Er wordt gestart met een uitgebreide intake waarbij uw klachten in kaart gebracht worden. Het kan zijn dat u vragenlijsten mee naar huis krijgt om thuis in te vullen. Bij een volgende afspraak kan het, afhankelijk van uw klachten, nodig zijn om een lichamelijk onderzoek te doen. Ook kan het nodig zijn om een inwendig onderzoek te doen. De functie van de bekkenbodemspieren en de ligging van de organen worden dan via de vagina of de anus beoordeeld. Dit onderzoek wordt alleen uitgevoerd met uw toestemming.

Samen met de bekkenfysiotherapeut worden behandeldoelen en een behandelplan vastgesteld en wordt bekeken hoeveel behandelingen nodig zijn om het behandeldoel te behalen en uw hulpvraag te beantwoorden.

Voor een bezoek aan de bekkenfysiotherapeut heeft u geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig. De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling over het algemeen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering.

De behandeling van urineverlies wordt vergoed vanuit de basisverzekering, bij sommige verzekeraars is hiervoor verwijzing van een arts of specialist nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen vanuit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.

De NIMOC-methode

De NIMOC-methode (Niet Invasief Mobiliseren van het Os Coccygis) is een uitwendige behandeling van het stuitje, waarbij de afwijkende stand van het stuitje middels een hele milde beweging kan worden hersteld.

Het stuitje kan door een val op de billen of door een bevalling een afwijkende stand krijgen. Dit kan kortgeleden, maar soms ook heel erg lang geleden ontstaan zijn, waarbij de klachten langzaam zijn verergerd. De kortdurende mobilisatie wordt zittend uitgevoerd en is bijna nooit pijnlijk of belastend voor de patiënt.

Deze methode geeft een extra mogelijkheid voor de bekkenfysiotherapeut om patiënten met stuitpijn, bekkenpijnklachten, liesklachten en anuskramp te behandelen, met verbazingwekkende resultaten. Maar ook bij patiënten met incontinentie voor urine of ontlasting, seksuele pijnklachten of patiënten die moeite hebben om hun urine of ontlasting kwijt te raken wordt vermindering van de klachten gezien.

De NIMOC-methode wordt vaak gecombineerd met de triggerpointbehandeling en oefentherapie. Triggerpoints zijn punten of knopen in spieren die vaak heel pijnlijk zijn. De triggerpoints worden behandeld door op deze punten druk te geven.

Behoefte aan bekkenfysiotherapie voor vrouwen?

Heeft u last van de bovenstaande klachten en behoefte aan voor vrouwen? Bij ESF Praktijk kunnen we u helpen. Aarzel niet en plan een behandeling in via de onderstaande knop!