Wat is medical taping.

Medical taping is een bepaalde manier van tapen waarbij uw spieren worden ondersteund in hun functie. Spieren zijn niet alleen nodig voor beweging, maar zijn ook belangrijk voor de regulering van de lichaamstemperatuur en de bloed- en lymfecirculatie.

Bij normaal tapen wordt de bewegingsvrijheid van een bepaald gewricht verkleind. Daarbij komt er een grotere druk op de huid. Bij medical taping is dat juist niet de bedoeling. Voor medical taping worden verschillende tapes gebruikt (kinesiotape, curetape, easy tape, leukotape, strappaltape). Deze tapes hebben dezelfde elasticiteit en gewicht als de huid. Medical tape heeft een liftende werking op de opperhuid, waardoor er drukvermindering en meer ruimte voor de bloed- en lymfevaatjes ontstaat. Doordat de druk op de pijnreceptoren onder de opperhuid ook minder wordt, heeft u door het tapen waarschijnlijk ook minder pijn. Verder kunt u met medical tape gewoon bewegen doordat het elastisch is. Dat kan dus niet met een normale sporttape.

Een intakegesprek plannen bij ESF Praktijk in Purmerend gaat heel eenvoudig. Raadpleeg onze behandelagenda of neem telefonisch contact op.

Afspraak Maken Bel Mail

Wanneer wordt medical taping toegepast.

Medical taping wordt toegepast om slappe spieren weer op spanning te brengen, of gespannen spieren rust te geven. Medical taping wordt ook toegepast als er sprake is van houdingsproblemen.
Bij sportblessures wordt medical taping toegepast voor het verminderen van vocht, ontstekingen, overbelasting of het ondersteunen van gewrichten.
Veel sporters gebruiken medical taping om hun knie extra te ondersteunen.

Samengevat kan medical taping worden toegepast in de volgende gevallen:

(Na)behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat, zoals rug- en schouder- knie- en kuitklachten;

  • Ter bescherming van overbelasting van spieren/gewrichten;
  • Het vergroten van de beweeglijkheid van uw gewricht;
  • Afnemen van ontstekingen;
  • Het verminderen van vochtophoping (oedeem) en bloeduitstortingen;
  • Correctie van de lichaamshouding of standverandering van een gewricht;
  • Behandelen van overbelasting;
  • Het verminderen van bijvoorbeeld hooikoorts-, maag- en menstruatieklachten;
  • Het direct beïnvloeden van het endogene en analgetisch systeem (pijn demping);
  • Bestrijding van (spannings) hoofd- en zenuwpijn door beïnvloeding van het zenuwstelsel.

Een intakegesprek plannen bij ESF Praktijk in Purmerend gaat heel eenvoudig. Raadpleeg onze behandelagenda of neem telefonisch contact op.

Afspraak Maken Bel Mail

Behandelwijze bij ESF Praktijk in Purmerend

Om een afspraak te maken kunt u langskomen op één van onze twee praktijklocaties of kunt u ons telefonisch bereiken op maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur. Tijdens het maken van uw afspraak houden wij rekening met uw voorkeuren qua behandeldag, tijd en locatie. Wij zijn op maandag tot en met vrijdag geopend en zijn op deze dagen ook in de avonduren beschikbaar.

De eerste afspraak bestaat uit een intakegesprek in combinatie met (echografisch) onderzoek. De fysiotherapeut wil door middel van een vraaggesprek meer te weten komen over uw klachten. Vervolgens wordt er een manueel en (indien nodig) echografisch onderzoek uitgevoerd om zo uw klachten duidelijk in kaart te brengen en de juiste diagnose te kunnen stellen.

Graag meenemen: paspoort, rijbewijs of identiteitskaart, verzekeringspasje en een eigen handdoek.

Na het stellen van de diagnose voor uw klachten, wordt er samen met u een persoonlijk behandelplan opgesteld. Hierin wordt besproken wat de beste behandeltechnieken zullen zijn om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen. Ook wordt er een indicatie gegeven van hoelang het behandeltraject zal duren.

Afhankelijk van uw klachten volgt u één of twee keer per week een consult. Eén consult neemt ongeveer 30 minuten in beslag en wordt gevuld met één of meerdere van de volgende behandeltechnieken: oefentherapie, massage, stroomtherapie, shockwave therapie, EPTE-therapie, dry needling, medical taping, bekkenbodemfysiotherapie en/of acupunctuur. Ook kunt u, indien nodig, oefeningen meekrijgen van de fysiotherapeut om thuis zelfstandig mee aan de slag te gaan.

Zodra u geen (pijn)klachten en belemmeringen in uw dagelijkse activiteiten meer ervaart, wordt het behandeltraject afgesloten. Eventueel geeft de fysiotherapeut nog huiswerkoefeningen en/of adviezen mee. Vervolgens wordt uw behandeldossier door de fysiotherapeut afgesloten.

Andere specialisaties van onze therapeuten

Shockwave therapie
Fysiotherapie
Dry Needling
EPTE therapie
Manuele therapie
Echografie
Bekken fysiotherapie
Massagetherapie
Mensendieck
Longrevalidatie (COPD)
Oefentherapie
Stroomtherapie
Acupunctuur
Vul hiernaast uw klacht in en u krijgt een overzicht van relevante pagina’s