Bekkenfysiotherapie voor kinderen en volwassenen.

Bekkenfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie. Dit specialisme richt zich op het onderzoeken en behandelen van klachten in buik-, bekken- en bekkenbodemgebied bij kinderen, mannen en vrouwen. De bekkenfysiotherapeut werkt samen met specialisten, verloskundigen, seksuologen en huisartsen.

Bekkenfysiotherapie richt zich op het behandelen en voorkomen van klachten in het gebied van lage rug, bekken en bekkenbodem bij mannen, vrouwen en kinderen. U wordt in onze praktijk in Purmerend met persoonlijke aandacht en een professionele aanpak begeleid door Heleen Dumont-Zwaal, geregistreerd bekkenfysiotherapeut met jarenlange ervaring en lid van de KNFG en de NVFB.

Met welke klachten kunt u naar de bekkenfysiotherapeut?

Bekkenfysiotherapie
  • Bij ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
  • Moeite met plassen of ontlasten;
  • Een zwaar drukkend gevoel in onderbuik en/of balgevoel in vagina of anus;
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of in de geslachtsdelen;
  • Seksuele klachten zoals pijn bij het vrijen of erectiestoornissen;
  • Bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond de zwangerschap en bevalling;
  • Bij begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied.

Dit deel van de website bevat informatie over bekkenfysiotherapie voor kinderen. Maak voor bekkenfysiotherapie algemeen, voor vrouwen of mannen hieronder uw keuze:

Een intakegesprek plannen bij ESF Praktijk in Purmerend gaat heel eenvoudig. Raadpleeg onze behandelagenda of neem telefonisch contact op.

Afspraak Maken Bel Mail

Waarom bekkenfysiotherapie?

De spieren in de lage rug, buik en het bekken spelen een belangrijke rol bij uw houding en beweging. De bekkenbodemspieren steunen en dragen de organen van het kleine bekken, te weten blaas, darmen, baarmoeder of prostaat, en hebben een belangrijke taak bij plassen, ontlasten en vrijen. De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en de organen die op de bekkenbodem leunen. De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of te gespannen zijn of niet op het juiste moment hun werk doen.

Bij bekkenfysiotherapie leert u om de spieren van de bekkenbodem bewust te gebruiken. Omdat u de bekkenbodemspieren zelf niet kunt zien, kan het misschien moeilijk zijn om ze goed te gebruiken en te oefenen. De bekkenfysiotherapeut helpt u hierbij. Hiervoor zijn verschillende oefeningen mogelijk.

Bekkenfysiotherapie middels MAPLe probe en Myofeedback.

De bekkenfysiotherapeut kan in overleg met u een inwendige behandeling met de MAPLe probe toepassen. Met Myofeedback wordt door meten de spieractiviteit inzichtelijk gemaakt. Een probe is een apparaatje ter grootte van een tampon. Deze kan anaal of vaginaal toegepast worden. Op een computerscherm kunt u meekijken met de behandeling. De MAPLe is de nieuwste technologie binnen de bekkenfysiotherapie voor myofeedback. In tegenstelling tot de reguliere probes die 2 meetpunten hebben, heeft de MAPLe er 24. Hierdoor is nauwkeuriger meten op verschillende dieptes in de bekkenbodem mogelijk.

Bekkenfysiotherapie volgens de De NIMOC-methode.

De NIMOC-methode (Niet Invasief Mobiliseren van het Os Coccygis) is een uitwendige behandeling van het stuitje, waarbij de afwijkende stand van het stuitje middels een hele milde beweging kan worden hersteld.

Het stuitje kan door een val op de billen of door een bevalling een afwijkende stand krijgen. Dit kan kortgeleden, maar soms ook heel erg lang geleden ontstaan zijn, waarbij de klachten langzaam zijn verergerd. De kortdurende mobilisatie wordt zittend uitgevoerd en is bijna nooit pijnlijk of belastend voor de patiënt.

Deze methode geeft een extra mogelijkheid voor de bekkenfysiotherapeut om patiënten met stuitpijn, bekkenpijnklachten, liesklachten en anuskramp te behandelen. Dit verbazingwekkende resultaten. Maar ook bij patiënten met incontinentie voor urine of ontlasting, seksuele pijnklachten of patiënten die moeite hebben om hun urine of ontlasting kwijt te raken wordt vermindering van de klachten gezien.

De NIMOC-methode wordt vaak gecombineerd met de triggerpointbehandeling en oefentherapie. Triggerpoints zijn punten of knopen in spieren die vaak heel pijnlijk zijn. De triggerpoints worden behandeld door op deze punten druk te geven.

Hoe gaat de bekkenfysiotherapeut bij ESF Praktijk in Purmerend te werk?

Er wordt gestart met een uitgebreide intake waarbij uw klachten in kaart gebracht worden. Het kan zijn dat u vragenlijsten mee naar huis krijgt om thuis in te vullen. Bij een volgende afspraak kan het, afhankelijk van uw klachten, nodig zijn om een lichamelijk onderzoek te doen. Ook kan het nodig zijn om een inwendig onderzoek te doen. De functie van de bekkenbodemspieren en de ligging van de organen worden dan via de anus beoordeeld. Dit onderzoek wordt alleen uitgevoerd met uw toestemming.

Samen met de bekkenfysiotherapeut worden behandeldoelen en een behandelplan vastgesteld en wordt bekeken hoeveel behandelingen nodig zijn om het behandeldoel te behalen en uw hulpvraag te beantwoorden.

Voor een bezoek aan de bekkenfysiotherapeut heeft u geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig. De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling over het algemeen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering.

De behandeling van urineverlies wordt vergoed vanuit de basisverzekering, bij sommige verzekeraars is hiervoor verwijzing van een arts of specialist nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen vanuit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.

Dit deel van de website bevat informatie over bekkenfysiotherapie voor kinderen. Maak voor bekkenfysiotherapie algemeen, voor vrouwen of mannen hieronder uw keuze:

Een intakegesprek plannen bij ESF Praktijk in Purmerend gaat heel eenvoudig. Raadpleeg onze behandelagenda of neem telefonisch contact op.

Afspraak Maken Bel Mail

Behandelwijze bij ESF Praktijk in Purmerend

Om een afspraak te maken kunt u langskomen op één van onze twee praktijklocaties of kunt u ons telefonisch bereiken op maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur. Tijdens het maken van uw afspraak houden wij rekening met uw voorkeuren qua behandeldag, tijd en locatie. Wij zijn op maandag tot en met vrijdag geopend en zijn op deze dagen ook in de avonduren beschikbaar.

De eerste afspraak bestaat uit een intakegesprek in combinatie met (echografisch) onderzoek. De fysiotherapeut wil door middel van een vraaggesprek meer te weten komen over uw klachten. Vervolgens wordt er een manueel en (indien nodig) echografisch onderzoek uitgevoerd om zo uw klachten duidelijk in kaart te brengen en de juiste diagnose te kunnen stellen.

Graag meenemen: paspoort, rijbewijs of identiteitskaart, verzekeringspasje en een eigen handdoek.

Na het stellen van de diagnose voor uw klachten, wordt er samen met u een persoonlijk behandelplan opgesteld. Hierin wordt besproken wat de beste behandeltechnieken zullen zijn om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen. Ook wordt er een indicatie gegeven van hoelang het behandeltraject zal duren.

Afhankelijk van uw klachten volgt u één of twee keer per week een consult. Eén consult neemt ongeveer 30 minuten in beslag en wordt gevuld met één of meerdere van de volgende behandeltechnieken: oefentherapie, massage, stroomtherapie, shockwave therapie, EPTE-therapie, dry needling, medical taping, bekkenbodemfysiotherapie en/of acupunctuur. Ook kunt u, indien nodig, oefeningen meekrijgen van de fysiotherapeut om thuis zelfstandig mee aan de slag te gaan.

Zodra u geen (pijn)klachten en belemmeringen in uw dagelijkse activiteiten meer ervaart, wordt het behandeltraject afgesloten. Eventueel geeft de fysiotherapeut nog huiswerkoefeningen en/of adviezen mee. Vervolgens wordt uw behandeldossier door de fysiotherapeut afgesloten.

Andere specialisaties van onze therapeuten

Shockwave therapie
Fysiotherapie
Dry Needling
EPTE therapie
Manuele therapie
Medical taping
Acupunctuur
Echografie
Mensendieck
Longrevalidatie (COPD)
Oefentherapie
Stroomtherapie
Massagetherapie
Vul hiernaast uw klacht in en u krijgt een overzicht van relevante pagina’s