Wat is Oefentherapie Mensendieck

Oefentherapie Mensendieck is een erkende paramedische behandelwijze binnen de fysiotherapie. Oefentherapie Mensendieck is gericht op het behandelen en voorkomen van klachten als gevolg van een ongunstige houding in bepaalde situaties, of een verkeerd bewegingspatroon. Dit kan al dan niet veroorzaakt zijn door een bepaalde afwijking of aandoening. Tijdens de toepassing van Oefentherapie Mensendieck wordt uitgegaan van de individuele bewegingsmogelijkheden en de persoonlijke situatie. Het zelf doen, ervaren en inzicht krijgen in je houdings- en bewegingsgedrag thuis, op het werk of op school staan daarbij centraal.

Bij welke klachten wordt Oefentherapie Mensendieck toegepast:

  • Rugklachten;
  • Scoliose;
  • Klachten aan arm, nek en schouders;
  • Houdingsproblemen;
  • Jongeren ’tabletnek’ of ‘gameboyrug’;
  • Spanningsklachten zoals spanningshoofdpijn en hyperventilatie;
  • Ouderen met met mobiliteits- of evenwichtsproblemen;
  • Revalidatie bij knie-, heup- of schouderprothese.

Een intakegesprek plannen bij ESF Praktijk in Purmerend gaat heel eenvoudig. Raadpleeg onze behandelagenda of neem telefonisch contact op.

Afspraak Maken Bel Mail

De behandeling met Oefentherapie Mensendieck.

Tijdens de therapie krijgt u onder andere oefeningen om de gewrichten soepel te houden en de spieren te versterken of juist te ontspannen. Soms kan sportmassage hierbij extra ondersteuning bieden. Bij spanningsklachten wordt er aandacht besteedt aan algehele ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Het vinden van een optimale balans in lichamelijk en of mentale activiteit en rust is daarbij van belang.

De houdings- en bewegingsgewoonten worden geoptimaliseerd. U zet de ergonomie bewust om in deze nieuwe gewoonten om op een comfortabele manier toe te passen in uw dagelijkse activiteiten. De therapie is geschikt voor jong en oud.

Een intakegesprek plannen bij ESF Praktijk in Purmerend gaat heel eenvoudig. Raadpleeg onze behandelagenda of neem telefonisch contact op.

Afspraak Maken Bel Mail

Behandelwijze bij ESF Praktijk in Purmerend

Om een afspraak te maken kunt u langskomen op één van onze twee praktijklocaties of kunt u ons telefonisch bereiken op maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur. Tijdens het maken van uw afspraak houden wij rekening met uw voorkeuren qua behandeldag, tijd en locatie. Wij zijn op maandag tot en met vrijdag geopend en zijn op deze dagen ook in de avonduren beschikbaar.

De eerste afspraak bestaat uit een intakegesprek in combinatie met (echografisch) onderzoek. De fysiotherapeut wil door middel van een vraaggesprek meer te weten komen over uw klachten. Vervolgens wordt er een manueel en (indien nodig) echografisch onderzoek uitgevoerd om zo uw klachten duidelijk in kaart te brengen en de juiste diagnose te kunnen stellen.

Graag meenemen: paspoort, rijbewijs of identiteitskaart, verzekeringspasje en een eigen handdoek.

Na het stellen van de diagnose voor uw klachten, wordt er samen met u een persoonlijk behandelplan opgesteld. Hierin wordt besproken wat de beste behandeltechnieken zullen zijn om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen. Ook wordt er een indicatie gegeven van hoelang het behandeltraject zal duren.

Afhankelijk van uw klachten volgt u één of twee keer per week een consult. Eén consult neemt ongeveer 30 minuten in beslag en wordt gevuld met één of meerdere van de volgende behandeltechnieken: oefentherapie, massage, stroomtherapie, shockwave therapie, EPTE-therapie, dry needling, medical taping, bekkenbodemfysiotherapie en/of acupunctuur. Ook kunt u, indien nodig, oefeningen meekrijgen van de fysiotherapeut om thuis zelfstandig mee aan de slag te gaan.

Zodra u geen (pijn)klachten en belemmeringen in uw dagelijkse activiteiten meer ervaart, wordt het behandeltraject afgesloten. Eventueel geeft de fysiotherapeut nog huiswerkoefeningen en/of adviezen mee. Vervolgens wordt uw behandeldossier door de fysiotherapeut afgesloten.

Andere specialisaties van onze therapeuten

Shockwave therapie
Fysiotherapie
Dry Needling
EPTE therapie
Manuele therapie
Medical taping
Bekken fysiotherapie
Echografie
Longrevalidatie (COPD)
Oefentherapie
Stroomtherapie
Massagetherapie
Acupunctuur
Vul hiernaast uw klacht in en u krijgt een overzicht van relevante pagina’s