ESF Praktijk in Purmerend is gespecialiseerd in bekkenfysiotherapie voor vrouwen.

Bekkenfysiotherapie richt zich op het behandelen en voorkomen van klachten in het gebied van lage rug, bekken en bekkenbodem bij mannen, vrouwen en kinderen. U wordt in onze praktijk in Purmerend met persoonlijke aandacht en een professionele aanpak begeleid door Heleen Dumont-Zwaal, geregistreerd bekkenfysiotherapeut met jarenlange ervaring en lid van de KNFG en de NVFB.

Dit deel van de website bevat informatie over bekkenfysiotherapie voor kinderen. Maak voor bekkenfysiotherapie algemeen, voor vrouwen of mannen hieronder uw keuze:

Bekkenfysiotherapie vrouwen

Een intakegesprek plannen bij ESF Praktijk in Purmerend gaat heel eenvoudig. Raadpleeg onze behandelagenda of neem telefonisch contact op.

Afspraak Maken Bel Mail

Bekkenfysiotherapie voor, tijdens en na de zwangerschap.

Heeft u urineverlies of pijnklachten tijdens uw zwangerschap of na uw bevalling?

Door de groeiende baarmoeder neemt de druk op de bekkenbodem toe. Dit kan ervoor zorgen dat u meer aandrang krijgt om te plassen en vaker naar het toilet moet. Door toename van elasticiteit van de bekkenbodem onder invloed van de zwangerschapshormonen kan het lastiger zijn om de bekkenbodem krachtig aan te spannen. Dit kan leiden tot urineverlies bij hoesten, niezen, lachen, tillen en bukken.

Banden en spieren worden weker onder invloed van de zwangerschapshormonen. Dit is een natuurlijk proces waarbij het lichaam ruimte geeft aan de groeiende baby en zich voorbereidt op de bevalling. Het slapper worden van de banden heeft invloed op de stabiliteit van het bekken en de lage rug. Dit kan er soms voor zorgen dat er klachten ontstaan zoals pijn en moeite met lang staan, lopen en zitten. Meestal trekt de pijn weer weg als er rust genomen wordt. Belangrijk is het vinden van een goede balans tussen activiteiten en rust. Als het niet lukt om een evenwicht te vinden in de zwangerschap of als de klachten blijven na de bevalling, neem dan contact op met de bekkenfysiotherapeut.

Waarmee kan de bekkenfysiotherapeut u voor tijdens of na de zwangerschap helpen.

  • Urineverlies;
  • Ontlastingsverlies;
  • Lage rug- en of bekkenpijn;
  • Verzakkingsgevoel;
  • Pijn in de bekkenbodem;
  • Seksuele problemen;
  • Bij het oplopen van een (sub)totaalruptuur (vraag na bij uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts);
  • Voor een postpartum consult.

Hoe gaat de bekkenfysiotherapeut van ESF Praktijk bij zwangerschap te werk?

Er wordt gestart met een uitgebreide intake waarbij uw klachten in kaart gebracht worden. Het kan zijn dat u vragenlijsten mee naar huis krijgt om thuis in te vullen. Bij een volgende afspraak kan het, afhankelijk van uw klachten, nodig zijn om een lichamelijk onderzoek te doen. Ook kan het, als het gaat om bekkenbodemklachten na de bevalling, nodig zijn om een inwendig onderzoek te doen. De functie van de bekkenbodemspieren en de ligging van de organen worden dan via de vagina of de anus beoordeeld. Dit onderzoek wordt alleen uitgevoerd met uw nadrukkelijke toestemming.

Samen met de bekkenfysiotherapeut worden behandeldoelen en een behandelplan vastgesteld en wordt bekeken hoeveel behandelingen nodig zijn om het behandeldoel te behalen en uw hulpvraag te beantwoorden.

Dit deel van de website bevat informatie over bekkenfysiotherapie voor kinderen. Maak voor bekkenfysiotherapie algemeen, voor vrouwen of mannen hieronder uw keuze:

Een intakegesprek plannen bij ESF Praktijk in Purmerend gaat heel eenvoudig. Raadpleeg onze behandelagenda of neem telefonisch contact op.

Afspraak Maken Bel Mail

Behandelwijze bij ESF Praktijk in Purmerend

Om een afspraak te maken kunt u langskomen op één van onze twee praktijklocaties of kunt u ons telefonisch bereiken op maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur. Tijdens het maken van uw afspraak houden wij rekening met uw voorkeuren qua behandeldag, tijd en locatie. Wij zijn op maandag tot en met vrijdag geopend en zijn op deze dagen ook in de avonduren beschikbaar.

De eerste afspraak bestaat uit een intakegesprek in combinatie met (echografisch) onderzoek. De fysiotherapeut wil door middel van een vraaggesprek meer te weten komen over uw klachten. Vervolgens wordt er een manueel en (indien nodig) echografisch onderzoek uitgevoerd om zo uw klachten duidelijk in kaart te brengen en de juiste diagnose te kunnen stellen.

Graag meenemen: paspoort, rijbewijs of identiteitskaart, verzekeringspasje en een eigen handdoek.

Na het stellen van de diagnose voor uw klachten, wordt er samen met u een persoonlijk behandelplan opgesteld. Hierin wordt besproken wat de beste behandeltechnieken zullen zijn om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen. Ook wordt er een indicatie gegeven van hoelang het behandeltraject zal duren.

Afhankelijk van uw klachten volgt u één of twee keer per week een consult. Eén consult neemt ongeveer 30 minuten in beslag en wordt gevuld met één of meerdere van de volgende behandeltechnieken: oefentherapie, massage, stroomtherapie, shockwave therapie, EPTE-therapie, dry needling, medical taping, bekkenbodemfysiotherapie en/of acupunctuur. Ook kunt u, indien nodig, oefeningen meekrijgen van de fysiotherapeut om thuis zelfstandig mee aan de slag te gaan.

Zodra u geen (pijn)klachten en belemmeringen in uw dagelijkse activiteiten meer ervaart, wordt het behandeltraject afgesloten. Eventueel geeft de fysiotherapeut nog huiswerkoefeningen en/of adviezen mee. Vervolgens wordt uw behandeldossier door de fysiotherapeut afgesloten.

Andere specialisaties van onze therapeuten

Shockwave therapie
Fysiotherapie
Dry Needling
EPTE therapie
Manuele therapie
Medical taping
Acupunctuur
Echografie
Mensendieck
Longrevalidatie (COPD)
Oefentherapie
Stroomtherapie
Massagetherapie
Vul hiernaast uw klacht in en u krijgt een overzicht van relevante pagina’s