Bekkenfysiotherapie tijdens zwangerschap

Urineverlies of pijnklachten tijdens uw zwangerschap zijn erg vervelend. Bekkenfysiotherapie tijdens de zwangerschap kan u helpen om deze klachten tegen te gaan.

Heeft u urineverlies of pijnklachten tijdens uw zwangerschap of na uw bevalling?

Door de groeiende baarmoeder neemt de druk op de bekkenbodem toe. Dit kan ervoor zorgen dat u meer aandrang krijgt om te plassen en vaker naar het toilet moet. Door toename van elasticiteit van de bekkenbodem onder invloed van de zwangerschapshormonen kan het lastiger zijn om de bekkenbodem krachtig aan te spannen. Dit kan leiden tot urineverlies bij hoesten, niezen, lachen, tillen en bukken.

Banden en spieren worden weker onder invloed van de zwangerschapshormonen. Dit is een natuurlijk proces waarbij het lichaam ruimte geeft aan de groeiende baby en zich voorbereidt op de bevalling. Het slapper worden van de banden heeft invloed op de stabiliteit van het bekken en de lage rug. Dit kan er soms voor zorgen dat er klachten ontstaan zoals pijn en moeite met lang staan, lopen en zitten. Meestal trekt de pijn weer weg als er rust genomen wordt. Belangrijk is het vinden van een goede balans tussen activiteiten en rust. Als het niet lukt om een evenwicht te vinden in de zwangerschap of als de klachten blijven na de bevalling, neem dan contact op met de bekkenfysiotherapeut.

bekkenfysiotherapie tijdens de zwangerschap

Wanneer bekkenfysiotherapie: tijdens de zwangerschap of na de bevalling?

  • Bij urineverlies;
  • Ontlastingsverlies;
  • Lage rug- en of bekkenpijn;
  • Verzakkingsgevoel;
  • Moeite met ophouden van urine en/of ontlasting;
  • Pijn in de bekkenbodem;
  • Seksuele problemen;
  • Bij het oplopen van een (sub)totaalruptuur (vraag na bij uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts);
  • Voor een postpartum consult.

Hoe gaat bekkenfysiotherapie tijdens de zwangerschap bij ESF Praktijk in Purmerend in zijn werking?

Er wordt gestart met een uitgebreide intake waarbij uw klachten in kaart gebracht worden. Het kan zijn dat u vragenlijsten mee naar huis krijgt om thuis in te vullen. Bij een volgende afspraak kan het, afhankelijk van uw klachten, nodig zijn om een lichamelijk onderzoek te doen. Ook kan het, als het gaat om bekkenbodemklachten na de bevalling, nodig zijn om een inwendig onderzoek te doen. De functie van de bekkenbodemspieren en de ligging van de organen worden dan via de vagina of de anus beoordeeld. Dit onderzoek wordt alleen uitgevoerd met uw nadrukkelijke toestemming.

Samen met de bekkenfysiotherapeut worden behandeldoelen en een behandelplan vastgesteld en wordt bekeken hoeveel behandelingen nodig zijn om het behandeldoel te behalen en uw hulpvraag te beantwoorden.

Voor een bezoek aan de bekkenfysiotherapeut heeft u geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig. De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling over het algemeen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering.

De behandeling van urineverlies wordt vergoed vanuit de basisverzekering, bij sommige verzekeraars is hiervoor verwijzing van een arts of specialist nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen vanuit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.

De NIMOC-methode

De NIMOC-methode (Niet Invasief Mobiliseren van het Os Coccygis) is een uitwendige behandeling van het stuitje, waarbij de afwijkende stand van het stuitje middels een hele milde beweging kan worden hersteld.

Het stuitje kan door een val op de billen of door een bevalling een afwijkende stand krijgen. Dit kan kortgeleden, maar soms ook heel erg lang geleden ontstaan zijn, waarbij de klachten langzaam zijn verergerd. De kortdurende mobilisatie wordt zittend uitgevoerd en is bijna nooit pijnlijk of belastend voor de patiënt.

Deze methode geeft een extra mogelijkheid voor de bekkenfysiotherapeut om patiënten met stuitpijn, bekkenpijnklachten, liesklachten en anuskramp te behandelen, met verbazingwekkende resultaten. Maar ook bij patiënten met incontinentie voor urine of ontlasting, seksuele pijnklachten of patiënten die moeite hebben om hun urine of ontlasting kwijt te raken wordt vermindering van de klachten gezien.

De NIMOC-methode wordt vaak gecombineerd met de triggerpointbehandeling en oefentherapie. Triggerpoints zijn punten of knopen in spieren die vaak heel pijnlijk zijn. De triggerpoints worden behandeld door op deze punten druk te geven.

Behoefte aan bekkenfysiotherapie tijdens de zwangerschap?

Heeft u last van de bovenstaande klachten en behoefte aan bekkenfysiotherapie tijdens de zwangerschap? Aarzel dan niet en plan een behandeling in via de onderstaande knop!